HOME DASHBOARD ABOUT ME CONTEST TIPS/PENGALAMAN TUTORIAL

Tuesday, 9 May 2017

Comeback Aku Ke Blog Membuahkan Hasil 😍


Alhamdulillah , since done my foundation haritu smpai skrg, aku masih kat rumah dan tak start kerja lagi *dlm minggu ni start lah kot Insyaallah* . sebabtu setiap hari dok menghadap blog ni. join GA segmen is quite interesting haha .

And luckily, setakat lpas habis asasi ni, Contest yg aku join yang dah tamat, aku menang (baru dua) . Alhamdulillah.




1) #1 Giveaway by THEAAISY  

Hadiah utama kot. Buku pon dh dapat, serius teruja nak baca. Nnti aku buat review (kalau rajin hehe) :)



2)  ADIDAS UEFA CHAMPIONS LEAGUE ARENA EDITION GIVEAWAY  by luqmanzakaria



Nama atas skali ni Alhamdulillah. Yang ni dah e-mail kan mklumat cuma tak reply lagi
Alhamdulillah :) Nasib aku baik sejak dua menjak ni ! :D

Sunday, 7 May 2017

Giveaway CASH RM1000+ Mei 2017 by Emas Putih

As-Salam


BANDUNG SOUVENIRS GIVEAWAY BY NAFAS BARU

[ klik banner ]
Hadiah-hadiah yang ditawarkan:

1.       Beg + Key Chain – 10 Pemenang
2.       Fridge Magnet – 10 Pemenang
3.       Key Chain – 10 Pemenang



ni lahh rupa hadiah tu :)
:: saya tak pasti saya follower blog ke berapa . either 1358 or 1359.
:: nama akaun youtube : Aiman Salleh (follower ke 229)

SEGMEN MENCARI BLOGLIST BY KINAH

KLIK BANNER 

:: SYARAT-SYARAT ::

Follow blog Kinah
Like Facebook Page Love Is Simple
Berlangsung dari 6hb Mei hingga 14 Mei 2017
Kinah mencari 10 blog

Meh join !

Saturday, 6 May 2017

TAMHIDI ? Apa tu?



Tengok tajuk tu. TAMHIDI ? Apa tu? Haa okay sini aku nak bagitau, Tamhidi tu perkataan arab yang maksudnya Persediaan. Benda ni ada kat usim (to be clearer, tamhidi tu ASASI laa)

Sini aku nak share sikit pengalaman aku setahun belajar kat Tamhidi USIM ni. Okay kalau taktahu, USIM is Universiti Sains Islam Malaysia, located in Nilai, Negeri Sembilan. *saja nak habaq dgn spesifik sebab banyak org taktau USIM tu universiti apa? kat mana?*

Aku nak cerita ni sbb memandangkan bebudak SPM 2016 tak lama lagi keluaq result UPU kan. So, kalau dapat Tamhidi, firsty congrats ! Mcam kat tempat-tempat belajaq lain, mesti ada 'pros and cons' dia kan. So far aku rasa okay ja dok sini. Cuma ada la certain benda tak puaih hati sikit HAHAHA.


SILIBUS

Ok, FYI aku ambik course Sains dan Teknologi kat sini. *ingatkan Sains Teknologi dh takdak bio* rupanya sains teknologi tu nak bagi sedap nama ja. Dia sama ja mcm Asasi Sains Uni lain. Firstly, nak share sikit subjek apa aku blajaq setahun kat sini. Ok setahun belajar kat sini, ada 2 sem basically.

Sem satu kami belajaq :
1) Mathematics I
2) Biology I
3) Physics I
4) Chemistry I
5) English I (Speaking Listening)
6) English II (Reading Writing)
7) Bahasa Arab
8) Quranic and Hadith in Science

Sem dua pulak :
1) Mathematics II
2) Biology II
3) Physics II
4) Chemistry II
5) English III (Speaking Listening)
6) English IV (Reading Writing)
7) Bahasa Arab
8) ICT

* haa pointer sem mmng dia kira kelapan-lapan subjek. Dia tak mcm some other uni / matrik yg ambik certain subjects je utk pointer.
* tapi lek je. drpd 8 subjek ni, 6 je yg masuk final. English I dgn English III tu assignments je smua, bahasa arab pulak lisan ja. Ada la kena debat, berlakon, buat video, dialog arab dan sebagainya. Subjek ni la nk tolong kita naikkan pointer sbarnya. Yg penting utk subjek mcmni, kna buat baik dgn lecturer.

KOLEJ KEDIAMAN

Okay, habis kat silibus, cerita pasal kolej. Nanti bebudak tamhidi akan duduk kat Kolej Kediaman Nilam Court (kolej paling jauh dgn kampus induk). Kolej ni actually flat/apartment (taktahu la) tapi best la sbb satu rumah tu dok 8 org, and selesa la rumah tu (rumah ok, bukan bilik) . Jgn risau, ada ja bas tiap hari pegi kelas. TAPI, isu bas ni yang ramai kami tak puaih hati HAHAHA. (dah kolej kami paling jauh tapi bas kami paling jarang ada) and sbgai lelaki, lagi tak puaih hati. Bas dh la jrg ada, bila ada, ladies first. K.


Sadly, batch kami yg terakhir boleh bawak kenderaan pegi kolej and kampus (kereta dgn moto) , start batch 2017/2018 dah takleh bawak kereta, motor tak pasti boleh ka tak bawak.


KAMPUS BARAKAH

Sebabkan universiti ini mmng Islamik habis, so hg jarang la nak jumpa sosial. Alhamdulillah la baiah solehah masih terjaga. Sem satu hgpa kat sini, mmng study ja all time sbb time sem satu, bebudak degree cuti and mcm takdak aktiviti yg best ada. sem dua best sikit, ada sukan tamhidi, sukan kolej, sukan fakulti, pastu bnyakla aktiviti usim buat time sem dua ni.

Tambahan : Once an usimian, forever an usimian. So bila hg dah masuk tamhidi, hg dah takleh pindah IPTA lain utk degree. *ada ja cara dia nk pindah tapi sulit sikit, aku pun taktau camana* , kalau nak pindah IPTS bolehlaa.


PAKAIAN

Kalau perempuan, pakai jelah apa pun asalkan menutup aurat *stokin jgn tak pakai, aurat tu* .
Lelaki pulak, hari biasa pakai kemeja *tshirt takleh*. hari rabu pakai baju korporat (optional) , jumaat baju melayu (optional jugak) .


nota kaki : pointer sem satu hancur hancur akuuuu, harapnya pointer sem dua ni better la. doakan.
and doakan jugak aku berpeluang sambung degree dlm course pilihan aku. (antara actuarial science, financial mathematics dgn applied physics)




Friday, 5 May 2017

Birthday Giveaway By Cik Nadyya #Second Giveaway!

((  KLIK  BANNER  ))
Hadiah
Tunai/topup RM10 - 2 pemenang
Bloglist - 5 pemenang
Review Blog - 2 pemenang

jom join meh !

Thursday, 4 May 2017

GIVEAWAY BY BCSB : ROAD TO 100K VIEW

(( klik banner ataih ni ))
Syarat-syarat:

1. Wajib follow blog BCSB. (done /)

2. Wajib follow Google Plus. (done /)

3. Follow IG bagi yang ada akaun IG. (done /)

HADIAH ?

1) Powerbank 10 000 mAH (wow!)
2) Roman R539 Bluetooth Headset (interesting)

DUE DATE ?

26 Mei 2017
jomlah join ! best do hadiah dia ! rugi kalau tak try !

Segmen Bloglist by Saghah

(( Klik Banner ))

*bukak salam*


TOP REFERAL dapat hadiah misteri ok :)


*tutup salam*

Giveaway (1) oleh Mieza Suhaini

Giveaway (1) oleh Mieza Suhaini

Giveaway (1) oleh Mieza Suhaini
Sumber Gambar

(((((((((((( my ig : aimansallehh )))))))))))

Tuesday, 2 May 2017

Segmen Ringkas by Amirah Azman


Assalammualaikum dan salam sejahtera

http://eira-shamiera.blogspot.my/2017/04/segmen-ringkas-by-amirah-azman.html
 ( CLICK banner untuk Join sekali)

TAMAT : 31/05/2017


Segmen Sweetlicious Bloglist #SugarTreats2017

(( klik banner )) due date : 3 Mei 2017
let's join this !

link FB : https://www.facebook.com/muhamadaimansalleh?hc_ref=NEWSFEED
instagram : @aimansallehh
twitter : @_aimansalleh

hadiah : wang tunai rm20 =)

THE AMERZING BLOGLIST : My Life Path Is The Most Amazing Thing Ever.



Bismillahiawwalahu wa akhirahu :) Okay, as I had done my 'tough' foundation year and now I'm still 'planting grapes' (HAHA) : tanam anggur ok. Still finding suitable work to do cause I need money so bad ya. Okay back to this entry, I'm going to write more or less about Amerzing blog.

Ok, this guy is sebaya with me. '98. Ya, blogger lelaki mcm kami ni memang sukar dijumpai haha. So bila dh jumpa mmng aku terus follow ja and tak sangka this blog is this awesome ! Okay, his blog is super amerzing ok. Totally in English, I'm impressed ! Mana tak nya, budak MMU (belajar bawah JPA sponsor ok) ok part ni mmng jeles habis HAHA. (sbb aku fail interview haritu tpi it's okay) . Berbalik kpd dia pnya blog, ini pun aku jeles gak. SIMPLE BUT AWESOME !

THE MOST AMAZING THING THAT HAS HAPPENED IN MY LIFE ?

Okay, mesti semua org pun ada bnyak benda yang peh amazing yg dh berlaku dlm hidup kan. Haa, ada yang best ada yang tak best, ada yang sedih ada yang syok gembira. My point here, aku nak cerita yang syok yang best ja.

My life path is actually amazing gila , I guess. (walaupun kekadang ditindas, dibenci, biasalaa lumrah hidup kan)

UPSR 4A, PMR 8A, SPM 9A.
Time kecik, life path aku biasa ja kot. Start standard 4, I was chosen by Jabatan Pendidikan Negeri to enter Model Khas school, where the primary school students live at hostel and being in the same school with secondary school students. However, my result year by year become worse kahkah. Until trial UPSR, i think, my result got better. 4A 1B. And then it maintains to the actual UPSR.

Because I didn't get 5A UPSR, I stayed at the same school. My result form1, form2, form3 is worse ok. I got E for History, KHB and Science. That's terrible. Miracle happens again, I've got 8A 1B (yes I took Arabic in PMR) my B subject was English.

After that, I've got an offer to enter SBPI in Perak. It was amazing. But there, again my result teruk lagi HAHAH. Tapi aku ambik pendekatan untuk join study group bebudak pandai and Alhamdulillah I've got 9A 1B 1C for SPM (again I took Arabic, Syariah and Quranic in SPM) My B+ is Biology and C+ is Physics.

And then I've got an offer to study in USIM (google the meaning if you don't know what it is as it is an infamous government university). However my sem1 result is not so good, but I think my sem2 result is better anyway (I hope so..)


Last word, come join this segment. You'll never regret to watch this amerzing blog hihi

Monday, 1 May 2017

GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRATAKIYUDIN

(( klik banner gais ))

Ok aku actually baru je menjengah ke blog Busyra Takiyudin ni, and first impression tntg blog ni , blog ni memang simple , awesome , lawooo .


Ok skrg saya lagi tertarik nak tnggu update entry seterusnya drpd blog Busyra Takiyudin lepasni :))