HOME DASHBOARD ABOUT ME CONTEST TIPS/PENGALAMAN TUTORIAL

Thursday, 10 November 2016

Giveaway Pertama by Syera Rosli


(( klik banner utk join ))

: best gak hadiah dia :)

GIVEAWAY SALAM PERKENALAN BY MASHITAH MAMAT


(( klik banner and join k ))

: nak 1st prize boleh hihi . Dexandra kot haha :)

NOVEL GIVEAWAY BY ARRIEN AMANI

Assalamualaikum :)
Arrien Amani kembali lagi dengan Giveaway terbaru! novel giveaway. Mencari hanya 3 orang pemenang bertuah, Pemenang top referrel akan mendapat 2 buah novel, manakala 2 orang pemenan lagi akan dipilih random dan akan mendapat 1 novel seorang, Semua pemenang boleh memilih novel kesukaannya. Jom ramai-ramai memeriahkan giveaway ini ^^ Click banner to JOIN ^_-

Wednesday, 3 August 2016

Pengalaman : Sesi Penilaian dan Temuduga Yayasan Peneraju (Tunas Potensi)

Hello . Okey , for now mungkin entry ni tak berguna lagi sbb the interview has ended for now. Harapnya the spm candidates 2016 yg result gempak pak pak pak tu terpikir untuk biasiswa, aku guaranteed this scholarship ; YAYASAN PENERAJU (TUNAS POTENSI) is the best. Requirements dia takdelah teruk sgt sbb minimum result is only 5A- . Apa yang penting in this scholarship is gaji parents korang kna bawah 4k lahh . Sebenarnya diorang kata ini bukanlah scholarship but just bantuan pembiayaan pendidikan . Yang penting time final nanti kna pointer atas CGPA 3.0 . Kalau bawah pointer tu korang just kna bayar balik 20% dari semua yang diorang tanggung . Kalau lebih pointer tu , maknanya semua bantuan secara rasminya menjadi FULLY SCHOLARSHIP .

Kelebihan yang lain, this scholarship only be given when you pursue study in the chosen IPTS only . So , ipts mmng bnyk bercampur dgn org luar negara and mcm2 orang lagi. So , time cuti sem korang yang mungkin 4 minggu tu akan jadi 2 mnggu sbb 2 mnggu lagi akan jalani mcm kem kot . Tujuannya untuk tau perkembangan korang di samping kelas english kot , lebih kurang macam tu laa.

Okay , aku nak cerita kat sini on how the interview berjalan . 
Firstly , sebaik sahaja aku sampai tempat tu . Nervous mmng confirm tp acah tabah lek je hahaha . Aku datang awal jugak lah , sempat nampak bebudak sesi pagi tgh interview lagi . Mula-mula , kitorang ada briefing sikit pasal yayasan peneraju ni apa , then briefing segala benda apa yg akan terjadi on that day. Selesai briefing, kitorang diberi minum petang . Kuih + air teh . Majoriti tak makan pun kuih tu hahaha , acah nervous je smua tu. Kiranya kitorang rehat dulu baru start dgn sesi penilaian apa bnda ni. 

Habis je minum petang tu , kami masuk balik untuk sesi pertama : ENGLISH TEST . Mula-mula pasal grammar dgn comprehension. Memang susah gila ah , soalan tahap universiti aku rasa. Soalan dia boleh tahan la banyak nya . Habis je english test tu , diaorang briefing pasai documents verification pulak . Sambil documents verification tu , kitorang ada kena buat short essay . Diorang tunjuk slide kat depan , ada 4 quotes yang berbeza then buatla short essay pasai quotes tu . Aku ambik quote dari Rasulullah pasal , setiap perkara ada ganjarannya . Entah tak ingat apa quote sebenarnya hahaha.

Lpastu , bagi mencepatkan proses interview tu , siapa yg dh siap dgn documents verification terus proceed dgn interview one by one . Ingat , this interview sorang-sorang hehe . Ikut nasibla dapat interviewer yang lek-lek je , okay laa . Macam aku dpat interviewer laki muda lagi , tapi tu la aku ketar sgt smpai takleh nak lek kot hahaha .

Habis interview tu , bagi sesapa yang tak habis lagi essay boleh proceed trus , sapa yang dah siap terus boleh balik . Aku balik terus lepastu dgn harapan yang 50-50 hahaha .

Finally , aku memang tak dapat untuk biasiswa ni. Aku redha jelaahh . Skrg aku belajar kat usim, tamhidi sains teknologi . Mungkin sini better dari kat sana kot. Tutormate aku ada sorang dapat offer yayasan peneraju . Mcm terseksa skit la sbb diorang akan sentiasa diingatkan yang depa blajar dgn duit orang . Okay , that's all . Mungkin entry ni dibaca pada 2017 . Apa-apa pun , aku dah dapat elaun perjalanan RM100 hihi. Dan yang nak pergi interview tu , make sure korang well prepared . Okay , best of luck. Assalamualaikum .


Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Assalamualaikum
hye semua ^_^ 

*sticky post*

Jom join Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !

Syarat :

1. Follow blog atau google +


2. Follow instagram *jika ada 

3. Follow twitter *jika ada


4. Like sahaja fanpage 
Cara mudah :

1. Follow SEMUA syarat.
2. Buat entry bertajuk "Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !"
3. Letak banner dekat entry. 
4. Backlink kan ke sini.
5. Publish!
6. Tinggalkan link entry giveaway anda di ruangan komen entry ini sahaja.


Special untuk anda?

Wang tunai RM30 x1 
Wang tunai RM20 x1 
Tapak Iklan free selama sebulan x1 
Topup RM5 x1 
[SyiraLokman]


(TOP REFERRAL)
 Wang tunai RM50 x1 
[nurfuzie] 


Pemilihan pemenang : pemilihan 100% secara random oleh Syira sendiri (penganjur) :)

jom ramai2 memeriahkan Giveaway Cash RM100 by Syira Lokman !  ^_^
InsyaAllah lepas ni mungkin ramai akan follow anda juga :)
Bersama merapatkan ukhwah ^_^


Mula : 1 Ogos 2016 
Tamat : 21 Ogos 2016

NOTEBOOK GIVEAWAY BY EECA SHYAA!


JOINED ! 

Monday, 2 May 2016

ONLINE SHOPPING . pros and cons ?

Assalamualaikum .  Salam Sejahtera awak >
May Allah bless all of you . Huh , dah Mei kan . This is MAY 2016 , tapi aku baru nak start berblogging haha . Okey , entah kenapa tapi aku nak bercerita tentang 'online shopping' .

Ada smartphone , semua boleh beli .
         As apa yg melanda dunia kemodenan kini , everything is on your fingertips . *english berterabur* . Tngok lani , banyak dah online 'supermarket' lah aku sifatkan . Online doesn't mean dkat laptop/phone je . Tngok lani ada channel astro GoShop , pastu yang latest kat Media Prima ada CJ WOWSHOP . Aduh kalau yang ni memang boleh percaya lah kan sbb dh diiktiraf .


          Kalau macam online ni , the most two popular is LAZADA and ZALORA . Aku selalu gak usha website diorang ni .. Harga memang kaw kaw punya murah la (bila ada event bertambah kaw murahnyaa). Aku memang suka window shopping online . Aku search kat MEN pastu tengok offer . Cek duit , menangis haha . Duit takdak takpayah sembang lahh hahahaha .

PROS
✅ Anda boleh mencari apa yang anda ingin cari samada barangan tempatan ataupun luar negara. Terdapat banyak kedai-kedai online yang pakar dalam jenis tertentu sofa atau gaya fesyen pakaian yang anda ingin cari. Jika anda suka mengetahui gaya terbaru, atau mempunyai keinginan ingin tahu apa yang terbaharu di pasaran maka membeli-belah dalam talian adalah yang terbaik.
✅ Menjimatkan masa dan kos dari perjalanan, petrol, tambang teksi dan sebagainya. Anda boleh melayari laman web/blog kedai-kedai yang berkaitan bila-bila masa.
✅ Lebih mudah untuk mencari diskaun barangan yang ditawarkan oleh laman web yangberkaitan. Kedai online biasanya menawarkan harga istimewa di talian jika sambutan yang diterima adalah menggalakan.

CONS
⛔️  Anda biasanya perlu menunggu jangka masa yang lama untuk menerima barangan anda. Kadang-kadang, ini juga boleh mengambil masa sehingga sebulan atau lebih lama jika dihantar dari luar negara. Mungkin terdapat kelewatan dalam penghantaran, atau salah faham dan anda tidak boleh pergi bersemuka dengan pemilik kedai untuk penjelasan.
⛔️  Kos Penghantaran pada barangan adalah ditanggung oleh pengguna kecuali melalui pembelian yang banyak atau tawaran percuma daripada penjual. Kadang-kadang kos akan menjadi tinggi yang menjadikan pembelian di talian tidak berbaloi.
⛔️  Anda tidak dapat menguji produk sebelum anda membeli. Unsur penipuan mungkin boleh terjadi jika penjual tidak jujur. Apa yang kelihatan cantik di dalam gambar mungkin tidak secantik atau sebaik yang kita inginkan.
⛔️  Orang risau tentang penipuan atau kecurian pembelian dengan kad kredit. Pastikan setiap laman web anda berurusan, keselamatan disahkan selamat dan dilindungi dan mempunyai maklumat ini dipaparkan dengan jelas di laman web mereka. Juga, membaca dasar privasi pada laman web untuk melihat apa yang mereka akan lakukan dengan maklumat anda. Sila berurusan dengan lawan web perniagaan yang telah terbukti keberkesanannya. 

Sekian saja dari @_aimansalleh , ikut korang lah nak online shopping ka tak . Kalau nak beli kat ig tu , cek dulu diorang pnya testimoni . Kalau ok , go on . Kalau mcm takdak testimoni , Fikir balik risikonya nanti . Best of luck ye guys :) 
"Doakan tuan blog ni dapat untuk ke temuduga biasiswa Yayasan Peneraju . And next week result UPU . Dapatla Universiti elok-elok sikit hewhew :)"
xoxo

Sunday, 1 May 2016

Pre-Loved Fixi Novel Giveaway


Yuk join Giveaway ini (nak join , klik banner . Tidak pun , klik SINI) . Memandangkan tgh masa lapang sekarang ni smpai bulan 6 nanti . So boleh laa klau dpt satu novel buat bahan bacaan acewahh ..

btw , Twitter @_aimansalleh dah follow twitter tuan punya GA ni . Moga menang ewahh

Friday, 29 April 2016

1st Mini Giveaway by CikNurul

Klik banner , join :)


Facebook : Aiman Salleh

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY




[by Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd]

Bersempena Musim Mencandat Sotong 2016 dan Tahun Melawat Kelantan 2016 , Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (Peneraju Pakej Kelantan Tours) ADA menganjurkan Give away melalui Blog www.nazlee.com . Tujuan adalah untuk memperkenalkan kepada umum berkenaan pakej-pakej pelancongan yang disediakan oleh Xceltravel seperti di laman web rasmi mereka   xcelltravel.com 


Salah satu daripada pakej-pakej yang ingin diperkenalkan adalah PAKEJ MENCANDAT SOTONG 2016 (KELANTAN) . Jika korang yang berminat 'candat' boleh lah turun mencandat sotong, jika tak dapat turun mencandat tahun ini, kita semua berpeluang menyarung t-shirt mencandat sotong khas daripada penaja (gambar di bawah). Peluang mudah menang dengan cara menyertai MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY ; bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016



Terdapat 10 helai t-shirt tersebut untuk dimenangi (10 pemenang) dengan mengikut syarat-syarat  mudah seperti berikut :

1) FOLLOW PAGE FACEBOOK Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.facebook.com/xcelltravel/)
2) FOLLOW INSTAGRAM Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.instagram.com/xcelltravelofficial/)
3) Buat 1 Entri blog
4) Penyertaan terbuka untuk Blogger Malaysia .
5) Tempoh GA bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016

Ok, selamat bergiveaway !

Friday, 8 April 2016

Wednesday, 6 April 2016

HELLO . It's me :)

Hai semua ! *waving*
Ok , ni first entry aku yg aku tulis sendiri (dua post sblm ni GA je semua n dah menang satu haha) , ok di sini aku nak introduce myself . Who is me? Nama sebenar Muhamad Aiman bin Salleh . Dikenali dgn nama Aiman , aimansalleh dan kons (gelaran kat skolah je kot) . Mai mana ? Berasal dari bumi utara tanpa sultan iaitu Pulau Pinang . Umur ? Berumur sudah dua angka tapi masih satu di angka pertama , ok 18 dah . Spm ? Done . Result ? Boleh tahan laa emm . Dulu sekolah mana ? Igop time f4 f5 . Igop tu apa ? Cer google . 


"The first impression is the best impression ,"

Result spm aku taklah gempak sangat , sebab dalam sebelas subjek yang aku ambik . Satu pun takdak A+ . Cumanya result aku taklah teruk . Ada 3 Cemerlang Tinggi , 6 Cemerlang , 1 Kepujian Tertinggi and 1 Kepujian Atas . Alhamdulillah for the result . yang tak A tu dua2 subjek sains . N skrng dalam dilema sebenarnya untuk nak ambik course apa . Klau ikut result aku ni , paling sesuai untuk sambung is LAW . Tapi aku ni bukanlah jenis yang suka membaca dan menghafal adumakkk . Aku minat subjek mengiraaa . 

Di mana jalan aku ni ? Keliru .

"Kekadang Allah bagi apa yang kita perlu , bukan bagi apa yang kita nak ,"

Yo , aku memang pegang dgn kata-2 ni , semalam result IPG dah keluar . Aku salah seorang yang mengisi borang tu . bila dah cek , adumakk tak dapat . so aku pikir mesti bebudak yang cemerlang ja yang dapat . tuptup , kawan aku ramai yang dapat . Yang 5A 6A banyak dapat (jeles tu takla sangat) haha . ramai yang kata bukan rezeki aku kat sini , maybe uni yang lagi baik kot . Ok .

Sekian saja tazkirah Pak Abu malam ni haha . Such a sinner and noober in blogging yahh .

Sekian , Assalamualaikum 

byee

Sunday, 3 April 2016

Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500


Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 | Blogger Utara adalah satu komuniti yang mengumpulkan blogger yang berada di utara semenanjung seperti Perlis, Kedah, Pulau Pinang dan Perak. Ahli Blogger Utara terkini adalah seramai 20 blogger dan sebahagian daripada blogger ini merupakan penaja kepada Giveaway Blogger Utara Bernilai RM500 ini . Blogger tersebut adalah



Monday, 28 March 2016

*Bags Giveaway By Penselduabee*


*ini first post untuk blog baru ni* 
klik banner untuk join .
dah pernah join untuk blog lama wuuu , kira boleh kan dua kali join . yahhh ! hahaha